Vai

Vai kartaEn av de mest berömda naturstränderna på Kreta är palmstranden Vai. Den ligger ganska långt borta på Kretas nordöstra hörn, ca 150 km med bil från Heraklion. Närmaste orten är Palekastro 6 km söderut, medan den närmaste större staden är Sitia, en halvtimmes bilfärd mot sydväst.

Vai är den största av två palmstränder på Kreta och är mycket större än palmstranden Preveli på sydkusten. Bakom stranden i Vai finns cirka 5 000 palmer, som täcker en yta på 250 000 m², vilket gör det till Europas största palmskog! Rykten säger att det var dadelätande pirater / soldater som planterade skogen genom att äta medtagna dadlar, men forskare har på senare tid dokumenterat att palmerna är av den lokala svarta kretensiska dadelpalmen.

Vai strand

De vackra palmerna ger Vai ett tropiskt utseende, och det är lätt att drömma om förföriska palmstränder i Karibien. En kul grej är att det var på Vai som den legendariska TV-reklamen för Bounty Bar spelades in på 80-talet – som alla tror är inspelad i Karibien.

Vai-stranden är nästan 300 meter lång och ganska bred. Sanden är fin och gyllene, men något grovkornigare i den norra änden. Vattnet är helt klart och dess turkosa nyanser bidrar till strandens exotiska uttryck. Solstolar och parasoller kan hyras på stranden, och andra bekvämligheter inkluderar toaletter, duschar samt en restaurang. Stranden erbjuder också flera vattensporter, inklusive jetski, vattenskidor, bananbåt och vindsurfing.

Vai restaurang

Trots att stranden är ganska avskild, är Vai ett mycket populärt utflyktsmål på östra Kreta. Särskilt i juli och augusti är stranden vanligtvis helt full, hyr därför en bil och kom i god tid. Annars är stranden Psili Ammos ett bra alternativ. Här finns inga palmer, men en vacker öde sandstrand, och det är sällan många människor. Det är bara 5 minuters promenad från Vai-parkeringsplatsen.

Psili Ammos
Stranden Psili Ammos

Vais karta
I mitten av kartan ligger palmstranden Vai, längst ner till vänster är stranden Psili Ammos. Något norrut ligger stranden i Itanos, där det också finns några palmer.

Back to top button