Loutro

Loutro kartaLoutro är en otroligt charmig liten stad på Kretas södra kust, som befinner sig mellan de två större städer Agia Roumeli och Hora Sfakion.

Loutro är helt fri från bilar och andra bullrande fordon. Det är nämligen endast möjligt att komma till Loutro med färjan eller genom att företa en längre vandringstur. Det gör Loutro till en perfekt plats för en avslappnande semester i grekisk idyll, i synnerhet utanför huvudsäsongen i juli/augusti.

Det finns en handfull mindre hotell, samt en del privata semesterlägenheter och rum för uthyrning. Det finns även ett par minimarknader i staden.

Loutro Kreta

Stranden i Loutro
Den lilla stenstranden i Loutro ligger centralt placerad. På nästan hela stranden står solsängar och parasoller tillgängliga för uthyrning. Vattnet är kristallklart och i stort sett alltid helt lugnt. Perfekt att simma och snorkla i. Under högsommaren kan stranden dock bli ganska välbesökt.

En timmes vandring mot öst ligger stranden Glyka Nera, även kallad Sweet Water beach. Här är naturister välkomna. Lite över en timmes vandring mot väst ligger stranden Marmara. Det finns även en daglig avgång med båt till dessa två fina naturstränder.

Loutro Kreta

Restauranger och nattliv
Det finns en del restauranger i Loutro, och några av dem har riktigt fin utsikt över viken och Medelhavet. Nattlivet är lugnt, men det är dock möjligt att få sig en godnatt-drink på någon av stadens barer sent på kvällen.

Aktiviteter och sevärdheter
Bor man i Loutro är det ganska givet att ta färjan till Agia Roumeli och vandra i Samaria-ravinen. Det är ca tre kilometer upp till ravinens smalaste punkt, även kallad Järnporten.

Samaria järnporten
Järnporten i Samaria ravinen

Det är också möjligt att hyra kanoter i Loutro. Det är faktiskt en vacker naturupplevelse att paddla runt i viken samt längs kusterna.

Slutligen är det naturligtvis också läge att vandra i bergen. En tur till den gamla turkiska fästningen i närheten är helt klart värd besväret.


Loutro karta

I samma kategori...

Back to top button