Väder och klimat

Kretas medelhavsklimat anses vara Europas mildaste klimat, och även under vintern blir det vanligtvis inte riktigt kallt i semesterorterna på kusten.

Överväger ni Kreta som destination för nästa semester? Det gör ni rätt i, för Kreta är en fantastisk semesterö som har allt. Se vår guide till var ni ska bo på Kreta.

Våren känner man av i början av april, då det närmast exploderar med blommor, värme och många solskenstimmar. Temperaturerna stiger snabbt till över 30 grader och det varma vädret fortsätter in i sensommaren. Nattemperaturerna ligger kring 20 grader under sommaren, och lyckligtvis har de flesta hotellen luftkonditionering, men undersök det för säkerhets skull innan du bokar hotellrum.

Preveli
Bergen vid stranden Preveli

Bergen och vindarna påverkar att det kan vara ganska stora väderskillnader runt om på ön, och generellt har sydkusten normalt en varmare, längre och torrare sommar än nordkusten. Regn förekommer i stort sett aldrig under sommarperioden, men från slutet av oktober och fram till mars regnar en del, dock minst på östkusten. Vintern är mycket mild set med nordeuropeiska ögon, och temperaturen sjunker bara i sällsynta fall under 10 grader.

Vädret på våren
Våren är en vacker och lugn tid att besöka Kreta på. Redan i april når de genomsnittliga dagstemperaturerna över 20 grader, och solen skiner i genomsnitt 8 timmar om dagen. I maj månad är det ännu bättre, och det är idealisk tid att besöka Kreta. Ända minuset är att badvattnets temperaturer når upp över 20 grader först under maj månad.

Vädret på sommaren
Sommarvädret är perfekt för dem som älskar sol och värme. Temperaturerna ligger kring ca 30 grader, solen skiner 12-13 timmar om dagen och regnbyar hör till absoluta sällsyntheter. Den milda Meltemivinden håller normalt temperaturen något lägre på nordkusten, men trots det kan det komma perioder med temperaturer på upp emot 40 grader. Badvattnet har temperaturer kring behagliga 23-26 grader under hela sommaren.

Balos Kreta
Balos strand

Vädret på hösten
Det underbara vädret fortsätter långt in i hösten, och med dagstemperaturer på 25-30 grader kan september bäst betraktas som en sommarmånad. I oktober är vädret också ganska sommaraktigt, men det finns större risker för dagar med grått väder och regnbyar. Under skolornas höstlov (vecka 44) är det fortfarande fina chanser för varma och solrika dagar, men det finns även stora risker för några gråa dagar med regn också.

Vädret på vintern
I november, december, januari och februari är det lågsäsong på Kreta, och många charterbolag ställer in flygningar under denna period. Det är under dessa månader som det mesta av Kretas nederbörd faller, men riktigt kallt blir det sällan. Många av dagarna liknar det vi skulle kalla för fina höstdagar på våra breddgrader. Med andra ord är det för dem som kan undvara strandlivet en bra (och billig) tid att resa till Kreta.

Kanske lite överraskande så bjuder Kretas berg ofta på massor av snö under vintermånaderna, och för mer erfarna skidåkare är det möjligt att åka skidor.

Back to top button