Heraklion

Heraklion kartaHeraklion är med sina cirka 150,000 invånare inte bara Kretas huvudstad, men även öns största ort. Den största av de två internationella flygplatserna ligger i Heraklion (den andra ligger nära Chania) och från stadens enorma hamnområde går färjor till flera andra grekiska öar samt till Pireus på det grekiska fastlandet.

Det var faktiskt först 1913 som Heraklion tillsammans med resten av Kreta blev en del av Grekland. Innan dess var det romarna, bysantinerna, venetianerna och osmanerna som hade makten, och staden bär i allra högsta grad prägel av sin spännande historia. Tiden flyger därför iväg på en dag med sightseeing i Heraklion, och de som är intresserade av historia bör avsätta ytterligare en dag till att utforska Heraklion.

Heraklion Kreta

Heraklion är också känt för sina många traditionella marknader och mer modern shopping. Den största handelsgatan heter 1886 medan gatan Dedalou har flest internationella klädbutiker. Dedalou slutar på en mysig plats med en venetiansk fontän (bilden ovanför).

De flesta av Heraklions besökare kommer från omkringliggande semesterorter, men det finns ändå många bra hotell i närheten av centrum. Hotell Ibis Styles Heraklion Central får bra recensioner från sina gäster och ligger bara 300 meter från shoppinggatorna och ännu närmare den venetianska hamnen.

Ammoudara strand Heraklion

Stränder i Heraklion
Det finns inga stränder nära Heraklions centrum, men vid stadens västra utkant ligger den vackra och långa stranden Ammoudara. Den sträcker sig över imponerande 4 kilometer och på flera ställen kan man hyra solstolar och parasoll. Det finns även dusch på flera ställen och livräddare under högsäsongen.

Den som önskar en lugn och avslappnande dag på stranden kan absolut hitta det, medan de som vill ha lite mer liv och aktivitet kan slå sig ner vid ett av strandkaféerna. Särskilt kafé Edem Island (bilden härunder) lockar många unga, och det finns flera vattensportaktiviteter i närheten.

Ammoudara strand Heraklion

Restauranger och nattliv
Det är föga överraskande att Heraklion har många restauranger som serverar mat från alla världens hörn. Två av de bästa vad gäller traditionell mat från det grekiska köket är Merastri och Erganos, som båda ligger i den sydliga delen av stan.

Nattlivet är mest utpräglat längs kustvägen Leof. Sofokli Venizelou, men det är inte nattlivet som Heraklion är mest känt för.

Koules fort i Heraklion
Fortet Koules

Aktiviteter och sevärdheter
Heraklion har många sevärdheter, och man hinner inte med allt på en dag. Särskilt venetianerna satte sin prägel på staden och den venetianska hamnen med fortet Koules (bilden ovanför), den gamla venetianska loggian med stadens rådhus samt den venetianska fontänen på den livliga platsen Eleftherios Venizelos.

Den venetianska lejonfontänen i Heraklion

Minas katedralen Heraklion
Minas katedralen

Två andra höjdpunkter är Sankt Minas katedral som har plats för 8,000 personer och det arkeologiska muséet som har världens viktigaste samling minoiska föremål. Det gamla centrumet för minoisk kultur, Knossos, ligger några kilometer söder om Heraklion. Knossos har i många år varit Kretas största turistattraktion.

Knossos
Knossos

Heraklion karta
På kartan härunder hittar du många av sevärdheterna runt mitten av kartan. Den västra delen av hamnen är den mysiga venetianska hamnen. Stranden Ammoudara ligger västerut.

I samma kategori...

Back to top button