Knossos

Knossos kartaDet minoiska palatset i Knossos är Kretas absolut största sevärdhet. Det ligger på Kefalas kulle, ca 5-6 kilometer söder om Heraklion. Det omkringliggande landskapet är fyllt med olivlundar och vinodlingar.

Knossos var under bronsåldern den mest imponerande och lyxiga byggnaden i Europa samt det största av de fyra minoiska palatsen på Kreta. Alla palats på Kreta är ytterst karakteristiska med sina slottsgårdar, tempel och enorma förvaringsrum.

Knossos Kreta

Arkeologiska utgrävningar visar att området har varit bebott redan 6 000 f.Kr. Palatset stod efter flera århundrades slitsamt bygge färdigt ca 2 000 f.Kr. Efter ett våldsamt jordskalv ca 1 700 f.Kr. blev palatset återuppbyggt och det är ruinerna av det återuppbyggda palatset som man nu kan se som besökare.

Palatset var med sina ca 1 400 rum imponerande stort. Runt om slottsgården låg två huvudbyggnader, den mer officiella västra flygeln och den privata östra flygeln med bostads- och arbetsrum.

Västra flygeln var först och främst en stor administrationsbyggnad. Men det var också här som magasinkorridoren låg, där det stod ett stort antal förrådskrukor med olja, spannmål, torkad fisk, bönor och oliver. De upp till två meter höga krukor kan fortfarande ses i palatset. Det var för övrigt också i västra flygeln som skattkammaren låg.

Knossos Kreta

I östra flygeln låg kungens och drottningens gemak, där man bland många dekorationer hittar en betagande fresk med blå delfiner. Drottningens badrum hade badkar och kanske världens första vattensköljande toalett!

Mycket av det som besökare ser är rekonstruerat av bl.a. den engelske arkeologen Sir Arthur Evans, härunder många vackra pelare och fresker. Det är bidrar dock till att göra upplevelsen ännu större.


Knossos karta

I samma kategori...

Back to top button