Spinalonga

Spinalonga kartaSpinalonga är en liten ö nordöst om Agios Nikolaos på det nordostliga Kreta. Öns officiella namn i dag är Kalydon, men omtalas alltså oftast som Spinalonga.

Ön har mycket spännande historia, först som venetiansk fästningsverk och senare som spetälskekoloni, som grekerna använde fram till mitten av 1900-talet.

Venetianerna byggde fästningsverket i slutet av 1500-talet som försvar mot angreppen från det Osmanska Riket. Fästningsverket var en viktig stödpunkt för venetianerna i ett par hundra år och Spinalonga föll i händerna på det Osmanska Riket först år 1715.

Spinalonga Kreta

År 1903 förklarades Spinalonga som ”behandlingsplats” för Kretas spetälskesjuka, trots att sjukdomen på den tiden var obotlig. Spetälskesjuka tvångsflyttades till Spinalonga och fick aldrig lämna ön. Det var dock möjligt för familj, präster m.fl. att besöka ön. Innan de åter lämnade ön blev de grundligt desinficerade.

Från 1913 började ön att ta emot drabbade från hela Grekland. Det fick öns invånartal att växa till omkring 400. Invånarna skapade sitt eget samhälle med affärer, tavernor och till och med en skola. Ön hade även en borgmästare.

Spinalonga by

Uppbyggnaden av detta samhälle möjliggjordes av i synnerhet två saker. Dels fick de spetälskedrabbade en, på den tiden” betydlig kompensation för tvångsflyttningen och dels hade många av dem erfarenheter med något hantverk, som de fortsatte med på Spinalonga.

Först år 1957 stängde sjukhuset på Spinalonga. Vid den tiden var behandling möjlig kvarvarande spetälskesjuka överfördes till andra sjukhus på fastlandet.

Spinalonga ruiner

I dag är ön obebodd, men det nu stängda sjukhuset, bagaren och ett par tavernor från den tiden står ännu. Ön har förvandlats till en sann turistmagnet, och många turister skeppas över till ön från Elounda, Agios Nikolaos eller den lilla fiskebyn Plaka, som ligger bara 300 meter från Spinalonga.

Spinalonga från ovan

Går man runt ön längs kusten, är det en promenad på bara ca. en kilometer. Det finns möjlighet att få något att äta och dricka på ön och det finns några mindre grusstränder för de som vill svalka sig lite.


Spinalonga karta

I samma kategori...

Back to top button