Kreta karta

Kreta är den sydligaste av de många grekiska öarna i Egeiska havet. Med en total yta på 8 336 kvadratkilometer är det samtidigt den största grekiska ön och den femte största ön i hela Medelhavet.

Ön är indelad i fyra administrativa områden (prefekturer), som från väst till öst är Chania, Rethymnon, Heraklion och Lasithi. Heraklion är också namnet på öns huvudstad och mest befolkade stad. Se våra rekommendationer för var barnfamiljer, par och de som vill ha en aktiv semester kan bo på Kreta.

Kreta karta

Vår karta visar även många av de välkända semesterorterna på nordkusten. Det gäller städer som Chania, Platanias, Rethymnon och mycket livliga Malia. Semesterorterna på sydkusten är lugnare, t.ex. Loutro och Paleochora, som kan ses i det nedre vänstra hörnet på kartan.

Den västligaste punkten på Kreta är Gramvousa, och härifrån är det 260 km till den östligaste punkten, Sideros. Från norr till söder varierar avståndet mellan 12 och 60 km. Med andra ord är det en lång och relativt smal ö med en total kustlinje på 1 046 km.

Berget Psiloritis (Ida)

Landskapet domineras till stor del av de många imponerande bergen. Den mest kända bergskedjan är Léfka Ori, Vita bergen, på Kretas västra del. Bara i den bergskedjan finns över 40 bergstoppar som är mer än 2 000 meter höga. Med en höjd på 2 456 meter är Psiloritis dock det högsta berget på Kreta. Berget kallas även för Ida eller Idi, och ligger mitt på ön (finns markerat på kartan).

Samaria järnporten
Järnporten i Samaria-ravinen.

Med de många bergen följer många spektakulära klippdalar. Populärast är Samaria-ravinen, som med sina 18 km är Europas längsta klyfta. På kartan ovan ses den med sitt utlopp i Agia Roumeli. En annan välkänd klyfta är Kilada ton Nekron, även kallad dödens dal på grund av de många minoiska gravarna i området.

Vai
Palmstranden Vai

Bland många andra intressanta naturattraktioner hittar vi Kretas två palmstränder. Störst är Vai på östkusten, som med sina 5 000 palmer är Europas största palmstrand, och något större än Preveli på sydkusten. Båda kan ses på kartan. Värt ett besök är också öns största sötvattensjö, Kournas, som ligger några kilometer från semesterorten Georgioupolis.

Back to top button