Gouves

Kato Gouves kartaGouves ligger på Kretas östliga del, mellan Heraklion och Agios Nikolaos. Till flygplatsen i Heraklion är det 15 kilometer.

Gouves består egentligen av två byar, nämligen byn något inne i landet – Pano Gouves (övre Gouves) och turistbyn vid kusten – Kato Gouves (nedre Gouves). Alla hotell ligger i Kato Gouves.

Gueves Kreta

På de senare åren har det skett dramatisk utveckling i Kato Gouves, och byn har allt som turister kan tänkas behöva. Bl.a. supermarknader, olika butiker, ett bageri och ett apotek. Mest liv är det i byns huvudgata, Ioan Konstantinidi, som går hela vägen upp till Pano Gouves.

På hotellet Gouves Waterpark Holiday Resort blir det definitivt aldrig tråkigt för barnen och alla med barnasinnet kvar. Hotellet har 6 vattenrutschkanor, ligger nära stranden och dessutom är det allt inklusive på hotellet.

Gueves strand

Stränder vid Gouves
Kusten vid Gouves bjuder på många stränder, flera av dem små och mysiga stränder. Många av stränderna har barnvänliga områden med fin sand och förhållandevist grunt vatten. Det gäller även byns största strand, som ligger delvist skyddad bakom hamnens pir.

På stranden kan man hyra solsängar och parasoller, och det är möjligt att prova diverse vattensportaktiviteter. Längs kusten sträcker sig den vackra promenaden Possidonos, hela tre kilometer lång. Vid varje 10 meter står en vacker gammaldags gatlampa.

Kato Gueves strand
Sandstrand vid gamla hamnen
Gueves hamn
Den nya hamnen i Gueves

Restauranger och nattliv
Gouves har ett ganska bra urval av restauranger, tavernor och caféer. En av de bästa är restaurangen Medusa, som serverar klassiska rätter från medelhavsområdet. På kvällarna är det möjligt att njuta av en drink på flera ställen, men annars är nattlivet ganska lugnt och stilla i Gouves.

Kato Gueves affär

Attraktioner och sevärdheter
Bor man i kustbyn Kato Gouves får man inte glömma att besöka Pano Gouves. Med sina otroligt vackra små kyrkor och trånga gränder är byn mysig att promenera i – även om det inte är alla gamla husen som är restaurerade.

I grannbyn Gournes ligger Kretas största akvarium, CretAquarium. Här är det möjligt att uppleva mer än 200 arter från Medelhavet, men stället är också känt för vård av skadade djur och forskning. En fin upplevelse, i synnerhet för familjer med mindre barn.

Knossos
Knossos

Den största sevärdheten i området är dock Knossos (20 km längre bort), ett utgrävt minoiskt palats byggt för mer en 3000 tusen år sedan. Under sommarmånaderna går det bussturer till Knossos, annars är priset för en taxi överkomligt.


Gouves kart

I samma kategori...

Back to top button