Balos

Balos kartaBalos är en fullständigt unik strand och naturupplevelse på Kretas nordvästra hörn, ca 55 km väster om Chania och 15 km nordväst om Kissamos.

Stranden ligger mellan halvön Gramvousa och den lilla ön Tigani. Mellan dessa två kustremsor finns stora områden med sand och en lagun med grunt, näst intill stillastående vatten. Vattnet har vackra turkosa nyanser, och detta tillsammans med Platiskinos-bergen i bakgrunden gör Balos till ett av de mest fotograferade ställen på Kreta.

Balos strand

Vattnet har många grunda områden och det förekommer bara i sällsynta fall några vågor att tala om, vilket gör stranden perfekt för barn och barnfamiljer. Närmast som en stor swimmingpool. Vuxna kommer nog först och främst njuta av den fantastiska naturen, men stränderna mot norr och väst ger massor av möjligheter för en simtur i vackra omgivningar. Sanden är på flera ställen delvis rosa, vilket beror på krossade koraller/snäckskal. Samma fenomen kan upplevas vid stranden i Elafonissi.

Balos Kreta

Balos ligger i naturreservatet Natura 2000, som skyddar området mot byggnationer och andra kommersiella utnyttjanden av området. Detta har också områdets sällsynta djurarter stor glädje av, bland andra Eleonorafalkar, Munksälar och sköldpaddsarten Caretta caretta, som gräver ner sina ägg i sanden.

Det finns tre sätt att ta sig till Balos på, och alla bjuder på härliga naturupplevelser. Första möjligheten är att köra i en hyrbil längs grusvägen från Kaliviani och fram till parkeringsplatsen, som ligger 1 km från stranden. Från parkeringsplatsen får man fantastisk utsikt, kanske den bästa utsikten på Kreta!

Kreta Balos

Andra möjligheten är att hoppa på en personfärja från Kissamos, som med lite tur följs av delfiner. Färjorna gör halt vid ön Imeri Gramvousa, där många besöker det gamla fortet. Tredje möjligheten är att vandra från Kaliviani längs Platiskinos-bergen och fram till Balos. En ganska krävande tur på 3-4 timmar, som blir extra tuff i varmt/soligt väder. Kom ihåg att ta med rikliga mängder med vatten!

Balos strand Kreta

Oavsett hur du kommer till Balos, är det värt alla ansträngningar. Ett verkligen unikt och underbart naturområde, som du kommer att minnas i många år framöver.

Ta en titt på vår topp 10 över bästa stränder på Kreta.


Se vår video från Balos – och följ vår Youtube kanal


Balos karta

Back to top button