Kretas topp 10 stränder

Kreta har många underbara stränder, faktiskt fler än någon annan grekisk ö. Så långt kan kanske de flesta vara överens, men det är väldigt svårt att göra en topp 10 för alla. För vilka kriterier skall väga tyngst? Vi har valt att göra en topp 10 lista, där, förutom själva stranden, läggs stor vikt på naturen runt stranden. Samtidigt får stränderna vara speciella på ett eller annat sätt.

Ta en titt på vår topp 10 över bästa stränder på Kreta, och se hur många av stränderna du känner igen?

Balos strand Kreta

Balos
Balos är en fantastisk strand av många skäl. Vattnet leder tankarna till Karibien, de bergiga omgivningarna och till och med turen till Balos är en upplevelse, i synnerhet med personfärjan från Kissamos. Vattnet är som en stor lagun, mycket barnvänlig. Balos är inte utan skäl nummer 1 på många listor över Greklands bästa stränder.

Elafonissi Kreta

Elafonissi
Elafonissi är en liten ö som vid lågvatten förvandlas till en halvö med en mycket vacker lagunliknande strand. Stranden är känd för sin fina, rosafärgade sand, en färg som kommer från miljoner krossade musselskal. Tillsammans med de omkringliggande bergen är Elafonissi en fantastisk naturupplevelse.

Vai

Vai
Vai är så mycket mer än bara en strand. Ungefär 5 000 palmer bakom stranden gör det till Europas största palmskog. Det i sin tur ger Vai en touch av Karibien, och det var faktiskt här som den legendariska TV-reklamen Bounty Bar filmades på 80-talet. En härlig sandstrand långt borta från semesterorterna.

Preveli

Preveli
Preveli är Kretas andra palmstrand, men med betydligt färre palmer än Vai. Det ändrar dock inte att det är en riktigt fin strand och det är en fantastisk naturupplevelse att gå i den långa ravinen mellan palmer och kullar. Det är till och med möjligt att bada i vattnet i ravinen, men det är ganska kallt!

Falasarna strand

Falasarna
Falasarna består av flera sammanhängande stränder, varav den största är 1 km lång. Det finns många strandavsnitt med solstolar, men också möjligheten att hitta helt ostörda platser. Falasarna är vackra och barnvänliga stränder omgivna av bergig natur. Tänk dock på att det ofta finns vågor när vinden blåser från väster.

Matala

Matala
Matala är en riktig turistattraktion. På den vackra strandens högra sida finns grottor i klipporna, som tros ha använts som bostäder under stenåldern. På 60- och 70-talet var grottorna populära bland hippies. Staden Matala är också vacker och spännande att promenera i.

Istro strand

Istro strand (Voulisma)
Den lilla semesterorten Istro ligger i en pittoresk, vacker vik med turkost vatten. Viken är så vacker att den flera gånger har använts på vykort. Den bästa stranden i viken heter Voulisma och det är inte särskilt stor, men en riktig pärla. Du bara måste ta en simtur i viken!

Almiros

Almiros
Almiros ligger något söder om resorten Agios Nikolaos. En riktigt skön strand med fin sand, grunt vatten och vågor i bara sällsynta tillfällen. Det är ett bra urval av vattensportsaktiviteter och vackra omgivningar. Floden Almiros har mynnar ut i den södra änden av stranden.

Plakias

Plakias
Plakias ligger på Kretas södra kust vid en liten semesterort med samma namn. En stor vacker strand i magnifika omgivningar. I den södra änden av stranden går den brant upp till toppen av Kako Mouri-berget.

Star Beach Kreta

Star Beach
Den sista platsen på listan går till en annorlunda strand, nämligen Star Beach. Star Beach har flera bra sandstränder, men här finns också en liten vattenpark med vattenrutschbanor och annat. Som något helt speciellt är det möjligt att hoppa bungy jump utöver vattnet och i stort sett alla motoriserade vattensporter erbjuds också. En trevlig plats för en annorlunda strand- och badupplevelse.

Back to top button