Platanias

Platanias kartaPlatanias är den största av en rad mindre semesterorter, som med tiden har vuxit ihop på Chaniakusten på Kreta.

Semesterorten är uppkallad efter platanträden, vilka växer längs flodstranden i Platanias. Staden är uppdelad i den gamla staden Pana Platanias, samt den mer moderna stadsdelen nära havet, Kato Platanias.

Platanias har på grund av sin storlek ett bra urval av hotell, restauranger och butiker. Många hotell ligger omedelbart vid stranden. Det mycket prisade lägenhetshotellet Sunset Suites ligger nära både stranden och stadskärnan.

Platanias Kreta

Platanias strand

Stranden i Platanias
Platanias har en stor strand täckt av grov sand. Här finns i allmänhet goda badförhållanden även för mindre barn, men det kan förekomma stora vågor vissa dagar.

Stranden är indelad i flera sektioner där det går att hyra solstolar och parasoller. I dessa områden ligger många restauranger och barer, så det finns gott om möjligheter till förfriskningar i värmen. Behövs ytterligare förfriskningar erbjuds även många vattensportaktiviteter på stranden Platanias. I byns lilla hamn går det dessutom att hyra båt i några timmar.

Platanias strand Kreta

Restauranger och nattliv
Det vimlar av restauranger och de serverar alla möjliga typer av mat. Ett bra tips är att ta en sväng upp till den gamla stadsdelen, här finns många fina restauranger och flertalet av dem har en fantastisk utsikt.

Nattlivet är också livligt med ett stort urval av barer, diskotek och klubbar.

Platanias restaurang

Platanias köpcentrum

Aktiviteter i och runt Platanias
Platanias är en mellanstor stad med en del butiker, bland andra vackra Olea Shopping Center. För bättre shoppingmöjligheter rekommenderas en tur till Chania, som har många spännande butiker och som är en intressant stad i sig. Det går bra bussförbindelser mellan Platanias och Chania.

Agioi Theodoroi
Agioi Theodoroi

Utanför Platanias ligger ön Agioi Theodoroi (bild ovan), som mest av allt är ett naturreservat för den kretensiska bergsgeten Kri-Kri. Från hamnen i Platanias går flera båtturer till Agioi Theodoroi och under båtturen är det även möjligt att ta ett dopp från båten och snorkla vid ön.

Limnoupolis
Vattenlandet Limnoupolis

Om familjen önskar lite mera action under semestern ligger vattenlandet Limnoupolis bara 8-9 kilometer från Platanias. Här finns det bra utbud på vattenrutschkanor och andra aktiviteter för hela familjen. Om det är ännu mer fart som gäller ligger en stor gokartbana bredvid vattenlandet.


Se vår video från Platanias – och följ vår Youtube kanal


Platanias karta
Strax väster om Platanias ligger den något mindre semesterorten Gerani. Österut ligger semesterorten Agia Marina och ännu längre österut ligger Chania, som är värd ett besök.

I samma kategori...

Back to top button