• Agios Nikolaos

  • Kitroplatia

  • Kitroplatia

  • Agios Nikolaos

  • Agios Nikolaos

  • Agios Nikolaos

  • Mirabello strand

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos kartaKuststaden Agios Nikolaos ligger i den vackra Mirabellabukten på den ostliga delen av Kreta. Det är ca 60 km till den internationella flygplatsen strax utanför öns huvudstad, Heraklion.

Agios Nikolaos är en vacker stad, som trots populariteten har behållit mycket av sin grekiska charm. Stadens ledpunkt är havet, som man under lång tid har trott var bottenlöst. Runt stranden finns många mysiga och trevliga restauranger, caféer och barer.

I gator och gränder vid havet finns en mängd butiker, både vanliga butiker och turistbutiker. Stämningen är avslappnad och det är trevligt att promenera i området.

Hotellförslag: Hotellet Blue Marine Resort & Spa är ett fullfjädrat 5-stjärnigt hotell med en härlig strand strax nedanför hotellet. Kan bokas med all inclusive.

Kitroplatia

Stränder i Agios Nikolaos
Det finns 3-4 stränder i Agios Nikolaos, men gemensamt för dem alla är att de är ganska små.

Huvudstranden är Kitroplatia, som ligger vid hamnen i stadens östliga del. Den ligger i en mysig liten bukt omgiven av hus och restauranger. Det finns goda faciliteter vid stranden, bl.a. solsängar, parasoller och duschar. Till gengäld är parkering en riktig utmaning för dem som kommer i bil.

Den mest populära stranden är Almiros, som ligger ca två kilometer söder om Agios Nikolaos. En 300 meter lång sandstrand, som med sitt grunda vatten är mycket barnvänlig. Stranden har alla vanligt förekommande faciliteter, inkl. en strandrestaurang.

Agios Nikolaos hamn

Restauranger och nattliv
Det är ett fantastiskt urval av restauranger och caféer i Agios Nikolaos, i synnerhet i området vid havet och frididsbåtshamnen. De bästa recensionerna får restaurangen Piato, som ligger i den nordliga delen av staden. Vill man äta gott närmare centrumet, prova To Pareaki, som serverar traditionell grekisk mat.

Nattlivet är ganska livligt i Agios Nikolaos, där flera barer och diskotek underhåller gästerna. Stadens bästa bar är utan tvekan Chez Georges som man hittar vid havet. En populär samlingsplats för den yngre publiken.

Aktiviteter och sevärdheter
För många är Agios Nikolaos en sevärdhet i sig själv, och de besöker staden för att promenera i området vid havet och fritidsbåtshamnen. På onsdagar är det en lokal marknad.

Spinalonga

Den närmaste stora turistattraktionen är Spinalonga, ca 15 km mot norr vid den lilla fiskarbyn Plaka. Spinalonga har en ytterst fascinerande historia som venetiansk fästningsverk, och senare som koloni för spetälska. Det är möjligt att ta båt till ön från Agios Nikolaos, men annars kan man gärna kombinera besöket med en tur till Elounda. Härifrån är båtturen mycket kortare.

Agios Nikolaos karta
Området kring havet (mitt på kartan) och ner mot småbåtshamnen är stadens egentliga centrum. Om blicken på kartan flyttas något mot söder är det möjligt att se Almiros-stranden. Det är möjligt att gå eller cykla hela vägen.