Marknader på Kreta

Sydeuropa är känd för sina många och spännande marknader, och här är Kreta inte heller något undantag. I de flesta byar och städer är marknaderna mest för den lokala befolkningen, men i semesterorterna satsas det naturligtvis också på köpstarka turister.

Traditionellt handlas det med varor som kött, fisk, frukt, grönsaker, olivolja, kryddor, honung, vin, raki och ibland finns även levande höns och kaniner. Om det är många turister på marknaden, då handlas det även med varor som kläder, läder, keramik, guld och silver. På vissa av sistnämnda varor är det ofta möjligt att förhandla priset – och det är viktigt att vara uppmärksam på kopior.

Heraklion marknad

Heraklion (måndag till lördag)
Kretas mest folkrika stad har också flest marknader. Höjdpunkten är marknaden Pateles, som hålls på en enorm plats vid vägen Itanou, ca 1,2 km söder om Heraklions hamn. Det är flest bodar på lördagar, men den hålls även på torsdagar.

Marknaden på gatan 1866 är mindre, men historiskt sett den viktigaste. Det var nämligen här upproret mot den turkiska övermakten började år 1866. Då, och många årtionden fram var det stadens viktigaste marknad, och alla som bodde innanför stadsmurarna handlade här. Marknaden är en stor upplevelse, och hålls dagligen. Missa inte den härliga, nybakta loukoumades och titta även förbi ett av stadens äldsta caféer, Sarantauga.

Varje måndag, onsdag och fredag från kl. 12 till 18 är det marknad i Heraklions största park, Georgiadis Park. Det speciella med denna marknad är, att alla produkter är ekologiska och säljes av producenterna själva. I parken finns även ett litet café och en lekplats.

Chania marknadshall
Kreta markedshal

Chania (måndag till lördag)
Chania är känd för sin stora, fina marknadshall, som invigdes av den grekiske premiärministern år 1913, bara tre dagar efter att Kreta blev en del av Grekland. I marknadshallen är det möjligt att köpa alla möjliga färska livsmedel, så som kött, ostar och fisk. Det säljs även en hel del kläder, keramik samt en del turistvaror. Marknaden är öppen varje förmiddag från måndag till lördag samt tisdags-, torsdags- och fredagskvällar.

Det finns även bra gatumarknader i Chania. Den största hålls på lördagar på gatan Minoos, i närheten av hamnen, och på torsdagar är det marknad på gatan Akti Kanari i den nordvästliga delen av staden.

Rethymnon (onsdag, torsdag och lördag)
Rethymnon har tre marknader, och den mest populära hålls på torsdagar på parkeringsplatsen vid parken i byns centrum. I närheten, på gatan Koumoundourou, är det något otraditionell marknad på onsdagseftermiddagar (börjar kl. 13:00). Lördagar är det en mindre marknad lite norr om busstationen i den västliga delen av Rethymnon.

Agios Nikolaos (onsdag)
I Agios Nikolaos är det marknad varje onsdag. Den hålls på parkeringsplatsen vid byns offentliga sjukhus.

Kreta fiskmarknad

Elounda (fredag)
I Elounda är det marknad fredagsförmiddagar. Marknaden ligger intill hamnen, och inte särskilt överraskande är det ett fint urval av färskfångad fisk och skaldjur.

Mires
Varje lördag är det marknad i Mires, en småstad med 6500 invånare på det sydliga Kreta. Marknaden drar till sig flera tusen lokalinvånare från området, och den hävdas vara Kretas största traditionella marknad.

Timbaki (fredag)
Timbaki är en mellanstor by på det sydliga Kreta. Varje fredag är det marknad ​​på byns huvudväg, och det är särskilt områdets bönder som slår upp sina bodar. Det är inte många turister i området.

Kolymbari
I semesterorten Kolymbari är det en mindre marknad varje fredag. Värd att besöka om man är i närheten, men annars är det bättre att åka på marknad i Chania (24 km österut).

Kreta marknad oliven

Lerapetra (lördag)
Lerapetra ligger på det sydöstliga Kreta, ända ut vid kusten. I Lerapetra är det marknad på lördagar, och marknaden är mer traditionell (mindre turister) än på många andra marknader på Kreta. Marknaden hålls på gatan Psilinaki i närheten av busstationen.

Voukolies (Långfredag)
Sista marknaden på listan är något av en specialitet. Den hålls Långfredag under Påsken i landsbyn Voukolies, som ligger 8 km söder om Chania-kusten. Byn är bra på att hålla liv i traditionerna, och på den årliga Påskmarknaden samlas många familjemedlemmar/vänner från omkringliggande landsbyar.

I samma kategori...

Back to top button