Samariaravinen

Samaria kartaEn av Kretas absolut största naturupplevelser är Samariaravinen, som ligger i De Vita Bergen på Västra Kreta. Den 16 kilometer långa ravinen börjar vid Omalosplatån på 1250 meters höjd, och slutar i Det Libyska Havet vid Agia Roumeli.

De första tre kilometrarna är ren nedstigning, varefter det bokstavligen går över stock och sten i den uttorkade floden med frodigt växt- och djurliv. Stigen är tydligt markerad och väl underhållen. Det finns också guider på hela rutten, redo att hjälpa till om det uppstår problem. Det är möjligt att tanka vatten och det finns toaletter på flera ställen, men mat kan du inte köpa på turen genom nationalparken.

Samaria kapell
Kapell i en grotta i Samariaravinen

Nästan halvvägs genom Samariaravinen ligger den övergivna landsbyn Samaria. Invånarna flyttades 1962, då ravinen utnämndes till nationalpark. Husen står där ännu, men enda ‘invånare’ är en läkare (på dagen) och vilda getter, Kri-Kri, som ibland närmar sig landsbyn.

Samaria by

Landsbyn Samaria är ett givet ställe för en välbehövlig rast medan man avnjuter sin medhavda sandwich. Det finns även toaletter här.

Efter nästan 13 kilometers vandring i de mest fantastiska miljöer kommer en av vandringens höjdpunkter, Järnporten. Här på det smalaste stället reser sig bergssidorna lodrätt upp 400 meter med endast tre meters mellanrum – det är samtidigt obeskrivligt vackert och fascinerande.

Samaria järnporten
Järnporten i Samaria

Vid Järnportarna slutar nationalparken, men det är fortfarande tre kilometer till kusten av Det Libyska Havet i staden Agia Roumeli. Här kan man övernatta på någon av stadens många hotell, men för de flesta går turen vidare med färja till bussarnas uppsamlingspunkt, normalt Sougia eller Hora Sfakion.

Agia Roumeli
Agia Roumeli

Beroende på formen och erfarenheten av vandring, tar hela turen från Omalosplatån till Agia Roumeli 3-7 timmar. Kom ihåg riktigt bra vandrarskor!


Samariaravinen kart

I samma kategori...

Back to top button