Elounda

Elounda kartaDen tidigare fiskebyn Elounda ligger på det nordöstliga Kreta, cirka 12 km norr om den större staden Agios Nikolaos och cirka 80 km från Heraklions flygplats.

Elounda är en av de mest exklusiva semesterstäder på Kreta, men även om stället drar till sig rika och kända, finns här semestrande av alla kategorier. Det kännetecknas också genom att de flesta större charterbolag har Elounda på programmet.

Elounda är verkligen en väl lyckad blandning av grekisk charm och lyxig atmosfär. Hotellen är av hög och mycket hög standard, inte minst det femstjärniga lyxhotellet Domes of Elounda.

Elounda semesterort

Butiker, restauranger, barer m.m. avspeglar också att Eloundas turister generellt har mer pengar att spendera.

Stranden i Elounda
Stranden ligger på den norra sidan av Eloundas hamn, och är en mycket fin sandstrand med uthyrning av solsängar och parasoller. Stranden ligger väl skyddad i viken, vilket gör stranden betydligt mindre utsatt för vågor och ger lite högre vattentemperaturer. På stranden erbjuds olika vattensportaktiviteter.

Elounda strand

Elounda Kreta

Restauranger och nattliv
Vid hamnen, där dyra lustjakter ligger sida vid sida med fiskebåtarna, finns ett mysigt torg med små caféer och tavernor. Ved Eloundas bästa strand ligger också en lång rad restauranger och tavernor.

Nattlivet är förhållandevist lugnt i Elounda, men ett livligare nattliv finns bara 12 km längre bort, i Agios Nikolaos.

Spinalonga Kreta
Spinalonga

Sevärdheter
Den största sevärdheten i området är Spinalonga (bild ovan), som tidigare har varit en venetiansk fästning och senare en spetälskekoloni (från 1903-1957). Det går dagligen flera turistbåtar från Elounda till Spinalonga och resan över tar bara ca en kvart.

Den gamla, ursprungliga byn Kato Elounda ligger lite öster om semesterorten Elounda. Den är också definitivt värd ett besök.


Elounda video


Karta över Elounda

I samma kategori...

Back to top button