Stavros

Stavros kartaStavros är en trevlig liten stad på halvön Akrotiri, nordöst om Chania. Med sin avslappnad atmosfär är Stavros helt annorlunda jämfört med livliga Chania.

Det ligger några få butiker i Stavros, bland annat en minimarknad. Antalet hotell är också överskådligt, med Kavos Hotel och Blue Beach Villas som de mest populära enligt användarna på TripAdvisor.

Det är nästan omöjligt att prata om Stavros utan att nämna filmen ‘Zorba’ från 1964 med Anthony Quinn i huvudrollen. Flertalet av filmens scener blev nämligen inspelade i och omkring Stavros.

Stavros hotell

Stränder i Stavros
Stavros har tre stränder med var sin karakteristika.

Huvudstranden ligger i den nordöstliga delen av Stavros, framför bergsfoten och vid sidan av den sköna, lilla hamnen. Stranden ligger väl skyddad inne i en vik, närmast som en lagun. Det är fin och ljus sand, samt långgrunt vatten. Det finns möjlighet att hyra solsängar och parasoller. Allt detta gör den till en av de bästa stränderna på Kreta, i synnerhet för barnfamiljer.

Stavros
Stavros östra strand

Den andra stranden ligger norr om staden. Denna strand är något större, men sanden är blandad med sten och det är ofta vågor. Det finns ett litet avsnitt med solsängar och parasoller, men det ser en smula slitet ut.

Stavros strand
Strand i norra Stavros

Den tredje stranden ligger i stadens nordvästliga utkant vid de två sköna hotell Blue Beach Villas och Hotel Zorbas. Denna strand är visserligen inte så stor, men mycket långgrund. Perfekt för barn. Där ligger även en restaurang.

Stavros strand Kreta
Strand i nordvästliga Stavros

Restauranger och nattliv
Det finns inte många restauranger i Stavros, men det finns tillräckligt många för att kunna äta ute varje kväll under en veckas tid. De flesta av dem har traditionell grekiskt kök, men enligt användarna på TripAdvisor, är ‘Bahar’ den bästa restaurangen i Stavros, och har dessutom libanesiskt kök.

Nattlivet är helt obefintligt, inga störande barer eller diskotek här. Vill man ha en kväll med mera liv än så, då finns Chanias livliga nattliv bara en taxiresa bort.

Stavros restaurang

Aktiviteter och sevärdheter
Den natursköna huvudstranden i Stavros är ett omtyckt utflyktsmål i sig själv, och flera charterbolag har utflykter, som stannar här i några timmar.

Agia Triada

En av områdets mest kända sevärdheter är Agia Triada klostret (bilden ovan), som två venetianska munkar började bygga redan på 1600-talet, och som blev färdigbyggd först ca. 200 år senare.

För de som bor i Stavros är det mest populära utflyktsmålet dock en tripp in till Chania, vartill det går flera dagliga bussavgångar.


Stavros karta

I samma kategori...

Back to top button